Kapusta ma ważne wartości przeciwbakteryjne, zabezpiecza przed chorobami, przeziębieniami, kaszlem oraz grypą. Pobudza wytrzymałość systemu oraz produkcję przeciwciał. Oczyszcza system z trucizn oraz funkcjonuje odkażająco. Sok z kiszonej kapusty ze strony www.bee.pl jest kopalnią witamin B, C, E, P, ma także beta-karoten, sole mineralne: wapń, żelazo, potas, magnez. Zamknięte w soku bakterie probiotyczne dobrze działają na florę bakteryjną jelit, eliminując toksyny filtrują system.

Sok z kiszonej kapusty – co musimy wiedzieć?

Sok z kiszonej kapusty ułatwia przyswajalność żelaza, jakie współtworzy czerwone krwinki. Owe z kolei usprawniają czynność systemu immunologicznego. Pośród korzyści codziennego picia tego dobrego soku należałoby przytoczyć oddziaływanie profilaktyczne na żołądek. Sok wspiera także serce oraz ścianki naczyń krwionośnych dzięki czemu minimalizuje zagrożenie zawału serca oraz rozwoju nadciśnienia. Sok z kiszonej kapusty to odpowiednie źródło potasu oraz magnezu. To natomiast nie wszystko. W jego składzie odnajdziemy także luteinę oraz zeoksatynę, jakie usprawniają wzrok, natomiast też zabezpieczają soczewkę oka oraz minimalizują zagrożenie rozwoju zaćmy.

Sok z kiszonej kapusty – kiedy należałoby go pić?

Jesień oraz zima to okres podwyższonego zagrożenia zachorowania na zaziębienie lub grypę. Niska temperatura, wiatr, opady deszczu oraz śniegu, natomiast też bycie w zamkniętych, podgrzewanych miejscach to doskonałe powody do przenoszenia zarazków. Własna wytrzymałość może sobie wówczas nie dać rady z pokonaniem choroby. Wydawać by się mogło, iż naturalne formy leczenia choroby to sfera własnych babek oraz wraz z wzrastającym rozwojem wielu gałęzi medycyny powinniśmy ufać jedynie środkom uzyskanym w aptece.

Sok z kiszonej kapusty – wartości

Mądrość ludowa już dawno temu odkryła dobre wykorzystanie soku z kapusty. Można go stosować w dwóch postaciach: surowej oraz kiszonej. Różnią się wpływem na zdrowie. Wpierw skupmy się na tejże drugiej wersji, jaka w szczególny sposób wspomaga oddziaływanie układu pokarmowego na wszystkich jego elementach. Sok z kiszonej kapusty, szczególnie czerwonej, dobrze sprawdza się jako środek do czyszczenia jamy ustnej, wzmacniając dziąsła oraz zmniejszając niewielkie rany oraz stany zapalne.

Korzyści lecznicze soku z kiszonej kapusty

Sok z kapusty kiszonej jest przede wszystkim niskokalorycznym pochodzeniem witaminy C. Jako artykuł trudno psujący się, ponieważ zakwaszony kwasem mlekowym, był stosowany już przed wiekami w celu prewencji szkorbutu, m.in. w trakcie długich morskich podróży. Tak jak świeża kapusta, ma on także witaminę K, odpowiadającą na odpowiedni przebieg procesu krzepnięcia krwi oraz wspierającą kości.